Vannak ugyanis olyan, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok és élőlények, amelyek hajlamosak beköltözni és elszaporodni ágyunkban. A foltosodó penész és az algák mellett ilyenek lehetnek a nemkívánatos szagokat árasztó baktériumok és gombák, de ide tartoznak a poratkák is, amelyek jelenléte kifejezetten kellemetlen és egészségkárosító lehet.

Szinte elképzelni sem lehetne az ágynál ideálisabb élőhelyet az imént felsorolt élőlényeknek, hiszen az ágyban töltött 6-8 óra alatt testünk hőjétől a matrac kisebb-nagyobb mértékben átmelegszik, amit a jelentős verejtékezés miatt magas páratartalom kísér. Ebben a meleg és nedves közegben valamennyi baktérium és gomba elemében érzi magát, így életben maradásuk mellett szaporodásuk feltételei is adottá válnak. Ezáltal aztán ágyunkban beindul egy nemkívánatos láncreakció, ami egy sor kellemetlenséghez és sajnos betegségek kialakulásához vezethet.

Egyrészt a baktériumok és a gombák anyagcseréjének, öregedésének köszönhetően matracunkban egy idő után megjelennek a kellemetlen szagok. Emellett kialakulnak különböző társulások is. Testfelületünkről naponta 1.5 grammnyi hám válik le, aminek egy jelentős része ágyunkban köt ki. Ezeket a hámsejteket az ágyban velünk együtt élő penészgombák egy fajtája előemészti, tápanyagot kínálva így a szintén velünk együtt élő atkáknak. Lényegében tehát tudtunk nélkül, de hathatós közreműködésünkkel kialakítunk és fenntartunk egy olyan táplálékláncot, amely egészségünkre kifejezetten káros lehet. A házi poratka ugyanis magas allergenitása miatt az egyik leghaszontalanabb élőlény. Az allergiás megbetegedéseket az atka ürülékében lévő fehérje váltja ki. És hogy ez a fehérje mennyire van jelen egy átlagos hálószobában, azt jól mutatja az az adat, hogy egy néhány éve használatban lévő párna súlyának akár 10%-át is kitehetik az elhullott atkák és azok ürülékei. Bőrfelületünk mellett sajnos légutaink is megsínylik a találkozást, ugyanis míg a bőrünkön csalánkiütést és ekcémát, a levegőben szálló beszáradt ürülék szénanáthát és asztmát okozhat.

Az antimikrobiális kezelésen átesett hálószobatextíliák ugyanakkor kellő védettséget nyújtanak nekünk, ugyanis láthatatlan védelmi rétegük megakadályozza a baktériumok, a penész, a gombák és az algák megtelepedését, illetve azok elszaporodását. Ezen túlmenően az antimikrobiális textíliák a házi poratka elszaporodása ellen is védelmet nyújtanak, hiszen a penészgombák távoltartásával az atkák táplálékfelvételét is ellehetetlenítik. Ráadásul az ezüst-ionokkal és egyéb anyagokkal történő kezelés a szövetbe integráltan történik, azaz beágyazódik abba, így az nem kopik le, és többszöri mosás mellett sem mosódik ki a matrac huzatából. 

Amennyiben más matracot vagy épp boxspring ágyat, tömörfa ágyat illetve hotel ajánlatot keresne,
ebben az esetben kérem látogasson el másik áruházunkba a MatracOrszág Webáruházba és nézze meg egyedi kínálatunkat.
Tovább a webshopra!
Logo